Frågor och svar om PMS-besvär 2011
Fråga: Hur påverkar preventivmedel kroppen och PMS-besvären?
Hur ser ni på preventivmedel och hur de påverkar kroppen och PMS besvären? Jag har en bakgrund med anorexi/depression för flera år sedan som nu är hanterbar men har fortfarande ångestperioder som jag lärt mig leva med. Men de sitter oftast i och besvärar mig med yrsel och ostadighetskänlsa veckan innan mens och att kroppen "lever loppan" med mig.
Varit hos en barnmorska som tyckte mina besvär kanske mer liknar PMS symtom.
Till saken hör att en psykiatrisk läkare tidigare sagt till mig att flera kvinnor inte tål p-piller just för att de påverkar en och ger ångest hos många så därför satte vi ut p-pillerna. Men nu känner jag att jag vill ha något annat än kondom och undrar hur ni ser på detta?
Ni måste träffat flera tjejer/ kvinnor med för höga krav på sig själva och ångestproblematik som förstärks innan mens (eller om de rent av är PMS besvär jag har nu) och vad skulle ni då rekommendera till mig?
Är det kombinerat p-piller för att "dämpa" svängningarna eller kan de bli värre? Är det mini-piller eller kopparspiral (trodde först det bara var till dem som fött barn). Snälla hjälp mig i mitt dilemma och jag blir bara ännu snurrigare ju mer jag läser på de olika preparaten!
Svar från Lena Marions, docent och överläkare:
PMS kan vara knepigt. Det är viktigt att du får en korrekt diagnos så att man säkert ser att besvären kommer före mensen och försvinner när mensen startar. Det är riktigt att vissa kvinnor kan vara känsliga och reagera negativt på kombinerade p-piller men det finns olika sorters p-piller idag och vissa sorter tolereras bättre än andra.
Det kan vara värt att prova en annan sort. Man kan också använda sina p-piller (eller p-ring/plåster) kontinuerligt en längre tid det vill säga utan mensuppehåll för att slippa så mycket hormonsvängningar.
Om du vill vara helt utan hormoner så är en kopparspiral ett mycket bra alternativ. Det är en myt att man måste ha fött barn för att få en spiral! De allra flesta kvinnor kan ha spiral, oavsett om man fött barn eller inte. Kontakta gynekolog eller barnmorska för diskussion.
Fråga: Kan man ha PMS-besvär trots att man äter p-piller?
Är en kvinna på 32 år som trots att jag ätit p-piller i snart 10 år fortfarande har svåra pre menstruella känningar. Utan p-piller blir det dock ännu värre, så p-pillren tar bort extrema smärtor och låsningar i ryggen som fick mig att tappa andan/kallsvettas, svår mensvärk som gjorde mig sängliggande i ca 2 dagar, oregelbundna blödningar (kunde variera från 2 veckor till flera månader emellan blödningarna) och min migrän har blivit bättre.
Dock har jag fortfarande kvar följande symtom, svår krampaktig muskelvärk i första hand i benen (ibland ryggen) två-tre dagar innan blödning som gör det svårt att sova, gå och sitta (måste ibland jobba hemifrån pga detta), ungefär 1-2 dagar extrema svettningar (som hot-flashes då det rinner om mig som att man utövar ett träningspass) som tvingar mig till 1-2 ombyten av tröja, koncentrations svårigheter pga humörsvängningar som ilska/irritation och smärtorna jag upplever, ett ökat mat- och godissug som inte går att stilla och jag gråter lättare än vanligt.
Så vitt jag vet så skall man inte ha pms-besvär när man äter p-piller eftersom man inte har ägglossning, i sånt fall undrar jag vad sjutton det är jag lider av? För jag har monitorerat mina besvär i några månader nu och jag kan säga exakt på dagen när besvären kommer att uppstå innan mensen.
Detta är som ni säkert kan förstå något som stör mig i min vardag och gör det jobbigt för mig. Snälla hjälp, har jag en hormonell störning eller vad? Just det, jag äter inte osunt, tränar minst en gång i veckan, dricker måttligt med alkohol och feströker bara ibland.
Svar från Lena Marions, docent och överläkare:
P-piller kan vara en behandling mot PMS men alla blir inte hjälpta. Ibland kan det vara bra att byta till en annan sorts p-piller, ibland kan man behöva andra läkemedel. Det typiska vid PMS är besvär dagarna före mens och att besvären försvinner när mensen börjar. Det är mycket bra att du har monitorerat dina besvär, det underlättar val av behandling.
Jag tycker du ska kontakta en gynekolog som får bedöma om du behöver en annan behandling. För de som använder p-piller och har svåra menssmärtor kan det vara en fördel att fortsätta med p-piller utan uppehåll. Dvs man har inte mens varje månad. Om man använder sk 28-kartor skall man alltså inte ta placebotabletterna (sockerpiller) utan fortsätta med en ny karta från dag 1. Det är inte farligt att göra så, efter 2-3 månader är det dock en del som ändå får en blödning.
Eftersom du har så här mycket besvär bör man ändå överväga en annan behandling. Ibland kan antidepressiv behandling under enstaka dagar ha god effekt.
Leva med spridd bröstcancer
Öka din kunskap om din eller din närståendes situation. Behandling, rättigheter, stöd och användbar information.