Nyhet | PMS

Nio av tio kvinnor med PMS söker inte hjälp

Annons

Netdoktor har utfört en webbundersökning som visar att det finns en utbredd okunskap om PMS vilket leder till underbehandling och sänkt livskvalitet. Nio av tio kvinnor uppger att deras livskvalitet påverkas negativt och två av tre kvinnor undviker sociala kontakter, nöjen och resor då de har PMS. 
Totalt deltog 300 kvinnor i den webbaserade undersökningen som genomfördes under 22 dagar i februari 2012. Över 90 procent av kvinnorna i undersökningen angav att de har PMS-besvär i någon form. Undersökningen visar att 37 procent av kvinnorna som deltog i undersökningen ibland måste sjukskriva sig till följd av PMS-besvären. 
– Den viktigaste informationen som framkommer i enkäten är att mer än hälften av kvinnorna som misstänker att de har PMS inte söker hjälp, trots att besvären påverkar det dagliga livet. De skäl man anger för att inte söka vård är huvudsakligen att man inte tror att det finns någon effektiv behandling, att man inte vet vart man ska vända sig och rädsla för biverkningar av mediciner, säger Marie Bixo, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet.
Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu