Nyhet | PMS

Läkemedlet mot svår PMS inte bättre än placebo

I en studie har 260 kvinnor med PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, testat det första riktade läkemedlet i sitt slag. Förväntningarna var stora och många fick minskade besvär. Men det fick även många i placebogruppen. Det rapporterar SVT Vetenskap.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-05-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Läkemedlet mot svår PMS inte bättre än placebo
Annons

– Det är jättesorgligt. Läkemedlet visade positiv effekt precis som tidigare studier har visat men den här gången fick vi också en stor effekt i gruppen som fick placebo, säger Karin Ekberg som är operativ chef i läkemedelsbolaget Asarina Pharma, till SVT.

Resultatet gör det än så länge omöjligt att säga vad som är verklig effekt av PMS-läkemedlet.

Ny studie

Symtom vid PMDS är svår nedstämdhet, ångest och humörsvängningar som håller i sig i en till två veckor under varje menstruationscykel, och som försvinner när mensen kommer.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Det aktuella läkemedelsbolaget gör nu ytterligare ett försök och rekryterar försökspersoner till en studie som ska vara klar om ett år.

    Källor

  • SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lovande-lakemedel-mot-svar-pms

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu