Nyhet | PMS

Kvinnors livskvalité påverkas av riklig mens


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-09-03
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Nästan var tredje kvinna upplever att hon har riklig mens och att det påverkar livskvalit&eacuten, skriver Dagens Medicin.

Drygt 1500 kvinnor mellan 40 och 45 år har fått svara på en webbaserad enkät. Resultaten visar att 32 procent av kvinnorna ansåg att de har riklig mens och att blödningarna påverkar och begränsar deras vardag.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Många av kvinnorna med riklig mens upplevde att de bland annat fick sämre humör och att de också stannade hemma från jobbet oftare på grund av riklig menstruation. Trots det är det få kvinnor som söker hjälp för sin mens.

– Det finns enkla metoder som tabletter eller hormonspiral, men ibland räcker inte det och man behöver ta till operation. Men vi kan absolut hjälpa kvinnor med rikliga menstruationer, vi hoppas att fler kommer att söka hjälp, säger Trine Stanley Karlsson, ST-läkare på kvinnokliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu