Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: PMS eller övergångsålder?

Hej!

Jag är en kvinna på 46 år har hela mitt vuxna liv lidit av mkt svår pms. Jag har otaliga symptom både fysiska och psykyska då det är dags för ägglossning (är fylld med vätska i hela kroppen så att jag inte kan gå eller böja mina fingrar, har ont i hela kroppen framförallt korsryggen, ont i leder och muskler, brännande känsla i huden med krypningar i benen, kraftiga humörsvängningar, är jätte arg eller jätte ledsen, tappar till och med livslusten, hela min personlighet förändras till det sämre, hamnar i konflikter på jobbet, tappar lusten att till och med ta hand om mig själv mm.)

Allt detta varierar i intensitet förstås från månad till månad men nu tycker jag att det har blivit värre och värre. Fick antidepressiva utskrivna och visst hjälpte dem men effekten avtog med tiden. Kan inte äta p-piler, har testat och det gick inte så bra. Var agressiv som ett geting:-)

Jag vet att jag också har börjat komma in i klimakteriet eftersom min mens är väldigt oregelbunden varje månad. Jag gjorde lite research på nätet och läste lite om primolut nor. En del kvinnor hade blivit hjälpta av det så jag bestämde mig för att göra ett besök hos gyn och se om jag kunde få dem utskrivna. Väl hos gynekologen på City akuten blev jag inte ens undersökt och efter lite påtryckningar fick jag medicinen utskriven. Det förändrade allt. Nästan alla mina symptom var borta. Tyvärr vill läkaren inte skriva ut dem längre utan vill att jag ska börja med hormonspiral vilket jag vägrar, efter att ha läst kring alla bivärningar man får av den. 

Nu är min fråga: Kan jag äta primolut nor i obegränsad tid varje månad?

Kan det vara så att jag har hormonobalans i kroppen och måste göra en grundlig hormonundersökning först?

Har bokat en ny tid hos en annan läkare och hoppas att han/hon inte är lika nonchalant och ointresserad som den sista. Vad bör jag be dem ta för tester på mig så att jag får rätt diagnos och rätt hjälp?

Mvh hoppfull 

Svar:

Visst kan du äta Primolut Nor 10 -12 dagar varje månad under en längre tid. Då får du en mensliknande blödning regelbundet. Det är svårt att veta hur länge denna period i ditt liv ska pågå. Man får ta ett år i taget.  Du kan vara glad att Primolut Nor hjälper, speciellt som du är tveksam till hormonspiral. Fast jag har inte hört att det kan ge biverkningar. Den läkare som du bokat tid hos, kan bedönma om det behövs några prov. Oftast räckerr det med att du uppger dina symtom. Att kolla hormoner i denna fas i ditt liv, ger inget besked, för hormonerna svänger upp och ner hela tiden.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons