Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Normal mensvärk?

Hej! När jag var tolv år fick jag mens för första gången. Som många andra fick jag problem med mensvärk, i början var det inte så farligt men med tiden blev det värre. Illamående framför allt men efterhand blev det också kräkningar. Ett och halv år efter första mensen blev jag akut inlagd på sjukhus på grund av att illamående och kräkningarna inte slutade efter att mensen tagit slut, hade då inte fått i mig särskilt mycket varken vätska eller mat på över en vecka. Under de två veckorna jag var inlagd gjorde undersökningar på i princip hela mig, hjärta, hjärna, ögon, magen osv. Det enda de hittade var att min magsäck var irriterad och fick medicin mot det som tillslut fick det att vända och jag kunde försiktigt börja äta igen. Blev skickad till en gynekolog som skrev ut minipiller (cerazette) till mej och har tagit de sedan dess, dvs. i snart sex år nu. Funkar jättebra, har ung. tre blödningar om året och endast lite illamående. Men nu till saken. De valde att inte göra någon gynekologisk undersökning på mig då, pga åldern antar jag? Jag skulle väldigt gärna vilja försöka sluta med tabletterna någon gång, har gjort det en gång på inrådan av den gynekologen jag hade då, det dröjde fyra månader innan jag fick mens igen och då var det lika mycket illamånde igen. Efter två dagar gav jag upp och började ta dem igen. Har i nuläget haft kontakt med en barnmorska som jag blev remitterad till eftersom min gynekolog slutade som inte vill att jag ska sluta med dem, men hon tycker inte heller att någon undersökning ska göras. Så jag undrar om mina problem med min mens helt enkelt bara är ovanligt kraftig mensvärk eller om det kan finnas någon bakomliggande orsak? Och varför vill de inte göra en undersökning på mig? Hur ska jag gå tillväga om jag skulle vilja sluta att ta tabletterna?

Svar:

Hej,

det låter mycket besvärligt. När man har så ont som du så brukar man prova att först ge vanliga smärtstillande tabletter och sedan någon form av hormonbehandling t.ex p-piller för att minska besvären. Det troligaste är att du har ett tillstånd som kallas endometrios dvs livmoderslemhinnan kan sitta även utanför livmodern, t.ex i buken eller på tarmen, och ge blödningar och kraftiga smärtor. Förut brukade man bekräfta diagnosen genom en s.k. titthålsoperation där man tittar in i buken men idag anses inte detta nödvändigt särskilt inte om man blir besvärsfri på den behandlingen man satt in.

Det finns idag också en hormonspiral som kan användas vid endometrios och som har bra effekt. Jag tycker i alla fall att du ska träffa en gynekolog för att få lite mer information och genomgå en gynekologisk undersökning. Kanske kan man byta behandling?

Lycka till!
Med vänliga hälsningarDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.