Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Jobbig mens för 13-åring

Hej, Min dotter fick sin första mens i somras, ett par månader innan hon fyllde tretton år. Hon har haft mens 4-5 ggr sedan dess, den kommer lite oregelbundet och nu är det fem veckor sedan förra gången. Hennes senaste mens var mycket riklig, det var rena blodbadet. Hela sängen var nedblodad, det hade till och med gått igenom en tjock madrass. Hon har också plågats av mensvärk varje gång hittills. Nu är hon hemma från skolan på grund av illamående sedan två dagar. Hon är inte magsjuk (och inte gravid!), jag gissar att hennes olustkänsla har med mensen att göra. Före varje mens har hon blivit lite extra känslig, gråter lätt, vill gosa med mig och "vara liten", hon känner sig ynklig och eländig helt enkelt. Jag känner inte alls igen mig i hennes besvär, jag har inte upplevt mina menstruationer som så besvärliga. Men här verkar det vara jättejobbigt. Hur länge skall man vänta innan man söker läkare? Och finns det något att göra åt mensvärken, störtblödningarna, humörsvängningarna, illamåendet. Hon är nyss fyllda tretton år och fortfarande en liten tjej, jag tycker så synd om henne. Och skolarbetet blir ju lidande också. Tacksam för alla råd och tips vi kan få.

Svar:

Hej,

Detta ska man verkligen inte acceptera. Jag tycker absolut att du ska ta med din dotter till en gynekolog så snart som möjligt. Det är inget fel på henne alls men i början kan menstruationerna vara så här besvärliga.

Ofta beror detta på att hormonerna inte kommit i ordning och att ägglossningen inte kommit igång regelbundet. Man kan få ordning på detta genom att ge så kallad gulkroppshormon under cirka 10 dagar per månad under en tid.

Detta stöter bort den lite tjocka slemhinnan som finns i livmodern. P-piller kan vara ett annat alternativ särskilt om hon också har smärta.

Om ni har en ungdomsmottagning nära där ni bor så tycker jag ni ska kontakta den och be att få en tid till gynekolog där. Annars annan mottagning, många allmänläkare på vårdcentralerna är också mycket kunniga på detta område. Det är viktigt att din dotter inte får svårt att klara skola och socialt liv på grund av detta. Det är också en risk att hon får blodbrist om hon blöder mycket.

Tyvärr lider nog många unga alldeles i onödan. Bra att ha en mamma som tar initiativ! Lycka till.

Med vänliga hälsningar,Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons