Nyhet | Kvinnlig hälsa

Värre för kvinnor att inte få trombolys

Annons

Det är värre för kvinnor som inte får behandling med propplösanade läkemedel vid stroke jämfört med män, enligt en ny studie. Vid ischemisk stroke, det vill säga vid bloppropp i hjärnan, är det viktigt att patienten så snabbt som möjligt får propplösande läkemedel, så kallad trombolys.

I en ny studie visar forskare, vid bland annat University of Calgary i Alberta i Kanada, att utebliven behandling drabbar kvinnor hårdare än män. Totalt har forskarna gått igenom uppgifter om 2 113 patienter i ett strokeregister. Samtliga hade drabbats av stroke mellan 2001 och 2002. Av dessa hade 223&nbspfått propplösande läkemedel inom tre timmar efter stroke, som fram tills ifjol var tidsgränsen för att få behandling. 44 procent av dessa var kvinnor.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Resultaten visar att bland patienterna som inte fått propplösanade läkemedel hade kvinnorna mindre chans än männen att få ett gott utfall. Däremot fanns det inga skillnader mellan könen när det gällde dödligheten. Forskarna påpekar att även tidigare studier visat att kvinnor verkar ha större nytta än män av trombolys.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu