Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var femte kvinna över 45 år lider av urinläckage

Urininkontinens är vanligt även hos kvinnor som inte fött barn, enligt en studie vid Sahlgrenska akademin.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-28

Annons

– Det här bekräftar att problemen finns i alla grupper och att kvinnor har en svaghet i bäckenbotten även om man inte genomgått en förlossning, säger Maria Gyhagen, gynekolog på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

I studien deltog omkring 9200 kvinnor i åldern 25 till 64 år som aldrig fött barn. Det visade sig att ökad ålder och vikt hade ett när samband med risken för urininkontinens hos dessa kvinnor. överlag är kvinnor som inte fött barn mer förskonade från urininläckage än kvinnor i allmänhet. Samtidigt är gruppen viktig att fokusera på, menar Maria Gyhagen. Inte minst för att många av dem kommer att bli gravida och föda.

– De som har urinläckage innan en graviditet riskerar att få det avsevärt värre efteråt. Det är en grupp som är extra sårbar och borde identifieras inom mödravården, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons