Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trädgårdsterapi kan hjälpa långtidssjukskrivna kvinnor tillbaka i arbete

En ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att långtidssjukskrivna kvinnor som vistas och arbetar i trädgård i kombination med att de deltar i aktiv jobbcoaching kan hitta en väg tillbaka till jobb.
Annons

Det är sedan tidigare känt att kvinnor i högre utsträckning än män ligger i riskzonen att drabbas av långvarig ohälsa och sjukskrivning. Eva Lidén, forskare vid Sahlgrenska akademin, menar att det är problematiskt att det gjorts så få vetenskapliga studier på vilka utmaningar långtidsarbetslösa kvinnor ställs inför. 

Mot bakgrund till studien ligger den satsning som regeringen gjorde mellan åren 2010-2011 som syftade till att minska sjukfrånvaron bland kvinnor. Forskarna lät kombinera två beprövade metoder för rehabilitering: trädgårdsterapi och jobbcoachning. 

Eva Lidén berättar mer om resultatet av studien i pressmeddelandet:

Annons
Annons

- En kombination av trädgårdsterapi och coachning stärkte deltagarnas fysiska och psykiska hälsa, och ledde till att kvinnorna rapporterade en förbättrad vitaliteten och social förmåga. Vår slutsats är att denna modell därför bör övervägas vid rehabilitering av vissa långtidssjukskrivna kvinnor, säger hon.

Trädgårdsarbete ökade livskvaliteten

I studien deltog 245 kvinnor mellan 21 och 62 år och som fått ekonomiskt stöd från 1 och upp till 10 år och vars fysiska och psykiska hälsa bedömdes som dålig. Kvinnorna vistades vid så kallade ”Grön Rehab-trädgårdar” där sjukgymnast, arbetsterapeuter och socionomer arbetade i olika konstellationer.

I 14 veckor arbetade kvinnorna med sinnesövningar, reflekterande samtal, fysisk aktivitet och praktiskt trädgårdsarbete. I början av rehabiliteringsprocessen fick de också träffa en jobbcoach som stöttade kvinnorna i deras arbetssökande så länge behovet fanns.

Med hjälp av ett vetenskapligt etablerat instrument lät man vid studiens början mäta kvinnornas upplevda kvalitet och kom då fram till att kvinnornas upplevda livskvalitet låg på en mycket låg nivå jämfört med andra kvinnor i samma ålder där det normala referensvärdet låg på 50. De kvinnor som deltog i studien hade ett genomsnitt på 19, ett värde som enligt forskaren Eva Lidén är extremt lågt.

Annons
Annons

När studien var avslutad hade det genomsnittliga värdet hos kvinnorna ökat till 28.

Artikeln Combining garden therapy and supported employment - a method for preparing women on long-term sick leave for working life är publicerad i Scandinavian Journal of Caring Sciences.

Länk till studien hittar du här

Vad tror du om trädgårdsterapi som ett medel för att få människor ur långtidsarbetslöhet? Diskutera gärna under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.