Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Testosteron kopplas till ökat risktagande

Annons

Det finns ett samband mellan det manliga könshormonet testosteron och risktagandet. Det visar en ny amerikansk studie som bland annat visar att kvinnor med högre halter av testosteron i kroppen var mer benägna att ta risker.

Det är forskare vid bland annat Northwestern University och Chicago University, som undersökte karriärsvalen hos ekonomistudenter på så kallade MBA-utbildningar. Med salivprov mättes studenternas halter av testosteron. Och deras benägenhet att ta risker mättes genom spel där de fick placera pengar, och i vilka karriärsval de gjorde efter avslutade studier.

Annons
Annons

Och resultatet visar att män, som ju har högre nivåer av testosteron än kvinnor, visade betydligt mer risktagande än kvinnor. Dessutom kom forskarna fram till att kvinnor som hade högre mängd testosteron än andra kvinnor, var mer beredd att ta risker. Forskarna bakom studien menar att det är första gången som man kunnat se en biologisk förklaring till varför folk tar risker i exempelvis finansvärlden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.