Nyhet | Kvinnlig hälsa

Svenskar mår allt bättre

Annons

Under de senaste fyra åren har svenskarnas psykiska hälsa blivit allt bättre, det visar Folkhälsoinstitutets senaste undersökning. Det är dock fortfarande kvinnor som mår sämre än män och unga mår väsentligt sämre än äldre. Och de som mår allra sämst är kvinnor i åldern 16 till 29 år.

I&nbspprincip har alla symtom på psykisk ohälsa minskat, som till exempel oro, ångest, svår ängslan, sömnproblem, stress, huvudvärk och trötthet.
– Den tidigare högkonjunkturen bidrar förstås till förbättringen. Men jag tror det är i kombination med att uppmärksamheten och insatserna mot psykisk ohälsa har skärpts sedan man sett hur den ökat kraftigt sedan 90-talet, säger Sarah Wamala, generaldirektör för FHI.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Sarah Wamala&nbspbefarar dock&nbspatt den ekonomiska krisen ska bryta den positiva utvecklingen och hon ser en viss oro inför den närmsta framtiden. Enkäten genomfördes förra våren och totalt medverkade 11 118 personer.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu