Svenskar mår allt bättre
Nationellt vårdprogram – för dig med bröstcancer
Hur ser vårdrekommendationerna för bröstcancer ut och vad kan du förvänta dig i vårdresan? I den patientanpassade versionen av Nationellt vårdprogram bröstcancer får du kunskap om dina möjligheter och rättigheter.
Under de senaste fyra åren har svenskarnas psykiska hälsa blivit allt bättre, det visar Folkhälsoinstitutets senaste undersökning. Det är dock fortfarande kvinnor som mår sämre än män och unga mår väsentligt sämre än äldre. Och de som mår allra sämst är kvinnor i åldern 16 till 29 år.
I princip har alla symtom på psykisk ohälsa minskat, som till exempel oro, ångest, svår ängslan, sömnproblem, stress, huvudvärk och trötthet.
– Den tidigare högkonjunkturen bidrar förstås till förbättringen. Men jag tror det är i kombination med att uppmärksamheten och insatserna mot psykisk ohälsa har skärpts sedan man sett hur den ökat kraftigt sedan 90-talet, säger Sarah Wamala, generaldirektör för FHI.
Sarah Wamala befarar dock att den ekonomiska krisen ska bryta den positiva utvecklingen och hon ser en viss oro inför den närmsta framtiden. Enkäten genomfördes förra våren och totalt medverkade 11 118 personer.
Leva med spridd bröstcancer
Utbildningen där du får verktygen för att kunna ta hand om dig själv, eller en närstående som lever med spridd bröstcancer, på bästa sätt.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu