Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svårt att tackla träningsberoende

Annons

Hälsotrendens mörka sida är att vissa personer blir träningsberoende. Och hur de drabbade bäst ska hjälpas är en svårtacklad fråga för gymmen.
– Vissa gym har som policy att stänga av, men det ändrar ju ingenting, säger Magnus Linwall, psykologiska institutet, Göteborgs universitet.

För de allra flesta är träning något nyttigt, roligt och en källa till ständiga kickar, men för vissa kan träningen övergå i ett sjukligt beroende. Den som har fastnat i ett beroende har tappat kontrollen och bryter inte sitt träningsmönster för varken skada eller sjukdom. De tränar för att slippa abstinens. När man märker att träningen går ut över familj, jobb och vänner är det dags att se upp.
– Med tanke på att allt fler tränar regelbundet och seriöst, tror vi också träningsberoendet blivit vanligare, säger Magnus Lindwall.

Annons
Annons

Gympersonalen hamnar många gånger i en gråzon och vet inte riktigt hur de ska agera när någon uppvisar ett tydligt beroendemönster. Det är först när det gått väldigt långt som omgivningen har möjlighet att ingripa, säger Tobias Rollne, rehabchef inom gymkedjan Sats. Inom Sats är policyn att ta tag i de misstänkta fallen och kräva att läkare kopplas in. Och innan personen ifråga kan börja träna igen krävs ett läkarintyg. Enligt TT saknar många gym handlingsplaner för att hjälpa personer med träningsberoende.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.