Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stora skillnader på landets BB:n

Annons

Det råder stora skillnader på landets förlossningskliniker. Risken för att födande kvinnor ska få svåra bristningar varierar stort. Det visar en jämförelse som Socialstyrelsen gjort.
– Det är uppseendeväckande stora skillnader. De kan inte bero på att kvinnorna på klinikerna har så olika medicinska behov eller problem, säger Olof Stephansson, föredragande läkare för Socialstyrelsens medicinska födelseregister, som listar 2007 års resultat på landets förlossningskliniker.

På Länssjukhuset Ryhov i Jönköping fick endast tre procent av förstföderskorna svåra bristningar år 2007, jämfört med till exempel Mälarsjukhuset i Eskilstuna där motsvarande siffra var 8,5 procent. Dessutom registrerade Socialstyrelsen att smärtlindringen epidural används mycket olika runt om i landet. På Universitetssjukhuset MAS i Malmö fick knappt var fjärde förstföderska epidural. Högst låg Karolinska universitetssjukhuset, KS, i Solna som gav epidural till 62 procent av förstföderskorna. Enligt klinikerna själva beror detta på att kvinnornas önskemål skiljer sig åt.

Annons
Annons

I Stockholmsområdet görs flest kejsarsnitt, på Södersjukhuset togs till exempel vart fjärde barn fram med kejsarsnitt under 2007. Enligt Cissel Saltvedt, sektionschef på förlossningen, beror det höga antalet till stor del beror på en hög medelålder bland kvinnorna och en stor andel igångsättningar, vilka ökar risken för kejsarsnitt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.