Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stopp för frisktrenden 2010

Annons

Ohälsotalet har minskat sedan 2001 och sjönk förra året med nästan 13 procent, men under 2010 tar den trenden slut.
– Genom att runt 20 000 personer utförsäkras i år tror vi att vi har nått botten, sen kommer det att gå upp och ned, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan.

År 2009 blev drygt 20 000 personer sjukpensionärer, medan det året innan nästan var 36 000. Analytikern tror däremot inte att det är regler som påverkat mest utan menar att det är attityder.
– På det personliga planet har det tidigare funnits en inställning att det blir bättre om jag är sjukskriven ett tag, utan att man tar tag i problemen. I dag finns en politisk enighet och att de regler som funnits inte varit bra och det har påverkat opinion, säger Bertil Thorslund.

Annons
Annons

Kvinnor är överrepresenterade i ohälsotalet och det förklarar Thorslund med att det är jobbigare att vara kvinna.
– Vi brukar använda begreppet "livslast" och den är tyngre för kvinnor än för män. En kvinna kan till exempel både behöva ta hand om sina egna gamla föräldrar och sin mans gamla föräldrar.

Det högre sjuktalet är alltså ett jämställdhetsproblem. Men Bertil Thorslund ser en trend bland yngre människor som han tror kommer att jämna ut livslasten och ohälsotalet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.