Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Smal i medelåldern – friskare vid 70

Annons

Medelålders kvinnor som är normalviktiga, med ett så kallat body mass index på max 23, ökar chanserna till en frisk ålderdom avsevärt&nbspjämfört med jämnåriga kvinnor som är överviktiga. Det visar en omfattande studie av drygt 17 000 kvinnor från USA&nbspdär kvinnor i&nbsp50 till 70-årsåldern&nbspstuderats. Och desto överviktigare en 50-årig kvinna är, desto större är risken för att hon kommer drabbas av sjukdomar, minnesproblem och fysiska funktionshinder när hon nått 70-årsåldern.

Forskarna bakom studien pekar på att det tycks vara fettet runt magen som är extra hälsofarligt, något som överrensstämmer med tidigare studier. Bland de kvinnor som är riktigt överviktiga i medelåldern, med ett BMI på minst 30, är risken att drabbas av ohälsa när de blir äldre nästan fem gånger större jämfört med normalviktiga.

Annons
Annons

Studien publiceras i British Medical Journal, och forskarna uppger att de har justerat för faktorer som socioekonomisk status och rökning. De menar att det&nbspär av stor betydelse att hålla vikten för att öka sina chanser till att må bra som gammal.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.