Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Risken för bröstcancer ökar vid nattjobb

Nu stärks misstankarna om att nattarbete ökar risken för bröstcancer. Bakom resultatet står en grundlig svensk studie från Karolinska Institutet.

Publicerad den: 2014-11-17

Annons

När dygnsrytmen rubbas kan det medföra stora risker för hälsan. Det har tidigare funnits misstankar om att nattarbete och skiftarbete kan öka risken för både diabetes typ 2, cancer samt hjärtkärlsjukdom. Något som Netdoktor har rapporterat om tidigare.

Nu stärks dessa misstankar, utifrån en studie från Karolinska Institutet. Här följde forskarna 13 000 kvinnor, som ingår i det svenska tvillingregistret, från 1998 fram till i dag. När resultatet analyserades såg man att risken för bröstcancer ökar med 75 procent hos kvinnor som jobbar natt under en längre tidsperiod, 20 år eller mer.

– Det kan låta mycket men det är inte alls som asbest eller rökning, säger Torbjörn Åkerstedt som är professor vid Karolinska Institutet, till SVT.

Annons
Annons

Dock tycker han att kvinnor som ofta jobbar nattpass ska vara vaksamma.

För två år sedan drabbades Astrid Bjerkås av bröstcancer. Då hade hon jobbat som barnmorska i 25 år, vilket medförde en hel del jobb under kvällar och nätter. Hon är säker på att det finns ett samband mellan hennes cancer och nattjobb.

– Jag hoppas att det här blir en fingervisning för de som kommer efter mig. Att man inte ska jobba natt i så många år, säger hon till SVT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons