Nyhet | Kvinnlig hälsa

Regeringens utredare säger nej till surrogatmödraskap

Surrogatmödraskap ska inte tillåtas i Sverige, det anser regeringens särskilda utredare för surrogatarrangemang Eva Wendel Rosberg. Det viktigaste skälet till ett förbud är att det finns en risk för att kvinnor ska utsättas för påtryckningar att bli surrogatmödrar.
Annons

Surrogatmoderskap, eller värdmoderskap, innebär att en kvinna upplåter sin kropp och blir gravid med avsikten att lämna över barnet till någon annan när barnet är fött. Surrogatmödraskapet är en möjlighet för exempelvis homosexuella män eller kvinnor som inte själva kan bära ett barn att bilda familj.

”Kan bli tvingade till surrogatmödraskap”

I Sverige är det inte tillåtet med surrogatmödraskap inom vården men för tre år sedan kom SMER, Statens medicinsk-etiska råd, ut med en rapport där man slog fast att altruistiskt surrogatmödraskap är en etiskt godtagbar metod inom assisterad befruktning om surrogatmamman och de potentiella föräldrarna känner varandra väl.

Men i dag kan SVT Nyheter avslöja att regeringens särskilda utredare för surrogatarrangemang, Eva Wendel Rosberg, vill se ett fortsatt förbud.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Det viktigaste skälet till att vi inte vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige är risken för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar. Det är ett stort åtagande och det innebär risker att genomgå en graviditet och en förlossning. Vi tror att även med en ordentlig prövning och ett starkt stöd till kvinnor så kan det aldrig uteslutas att det har föregåtts av ett tvång, säger Eva Wendel Rosberg till SVT Nyheter.

”Kvinnan ska ha rätt att göra abort”

Eva Wendel Rosberg säger också till SVT Nyheter att ett annat skäl till förbudet är att det vore en tragedi om surrogatmodern ångrar sig och att hon därför enligt självbestämmanderätten ska ha möjlighet att göra abort eller behålla barnet själv efter att det fötts.

Utredaren menar också att det fortfarande finns för lite kunskap om de långsiktiga konsekvenserna för de barn som fötts efter ett surrogatmödraskap.

Annons
Annons

Idag ska Eva Wendel Rosberg överlämna sina förslag till justitieminister Morgan Johansson.

Det är inte olagligt för svenska kvinnor att åka utomlands för att genomföra ett surrogatarrangemang om det är tillåtet i det landet.

Tycker du att surrogatmödraskap ska bli tillåtna i Sverige? Diskutera gärna men kom ihåg att hålla god ton.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu