Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pappor känner sig nonchalerade av vården

Mer än en tredjedel av landets blivande och nyblivna pappor känner sig mer eller mindre osynliggjorda av vårdpersonal när de besöker mödrahälsovård, BB och barnhälsovård. Det visar en ny litteraturöversikt från Karolinska institutet, uppger Vetenskapsradion.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-09

Annons

Michael Wells, forskare och folkhälsovetare vid Karolinska institutet i Solna har grävt i hur pappor känner sig bemötta inom mödrahälsovård, förlossningsvård, BB och barnhälsovård (BVC).

Han har gått igenom 62 svenska studier och resultaten visar att många är nöjda med den vård de fått men att 30-50 procent av alla pappor uppger att vårdinstanserna inte har fått dem att känna sig delaktiga som föräldrar.

Blivande och nyblivna fäder har i studierna uppgett att personal inte tagit i hand, inte sökt ögonkontakt och inte involverat båda föräldrar i viktiga samtal.

Annons
Annons

Ställer inte hälsorelaterade frågor

Många pappor uppger också att det händer att vårdinstanserna avstår från att ställa relevanta hälsorelaterade frågor direkt till dem. Med hälsorelaterade frågor menar man frågor kring rökvanor, alkoholvanor och tendenser till depression. Detta trots att studier visar att till exempel depression hos en förälder, oavsett kön, kan påverka hela familjen negativt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.