Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt uppföljningssystem för cancerpatienter

Annons

Ett nytt uppföljningssystem för bröstcancerpatienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska ge läkare bättre koll. Sedan i höstas följs alla bröstcancerpatienter vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset med ett webbaserat datasystem, kallat RealQ. Detta system hanterar information om patientens sjukdomshistoria, behandlingar och behandlingsresultat.
– Den stora nyttan är att vi får en snabb översyn över vilka behandlingar patienten fått och vilka resultat de gett, säger Henrik Lindman, överläkare på kliniken och ansvarig för införandet av systemet.&nbsp

Systemet innehåller dessutom information om biverkningar, något som patienterna själva matar in i väntrummet vid varje behandlingstillfälle.
– Det öppnar enorma möjligheter att studera frågor som vi tidigare inte haft tid eller energi att undersöka, till exempel kring livskvalitet och hur länge patienterna varit sjukskrivna. Frågeställningar som vi tidigare bara kunnat undersöka i projektform kan vi nu följa upp kontinuerligt, säger Henrik Lindman till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Det är första gången som systemet testas inom cancervården, det har nämligen redan använts runt om i landet inom vården av hiv-patienter och reumatiker. Henrik Lindman menar att det nya uppföljningssystemet har en rad fördelar jämfört med dagens journalsystem.
– Journalsystemen ställer inga krav på läkaren, alla som gjort journalstudier vet hur dåligt saker och ting egentligen journalförs. Nu blir det en betydligt mer strukturerad insamling av det viktigaste: behandlingsutfall och biverkningar. Det innebär också att vi läkare tvingas att bli mer strukturerade, säger han.

Däremot kan det nya uppföljningssystemet dock inte ersätta journalsystemen utan ska ses som ett komplement.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.