Nyhet | Kvinnlig hälsa

Ny metod ska hjälpa ofruktsamma kvinnor

Annons

Enligt forskare i Umeå styrs en kvinnas möjlighet att bli med barn av en speciell molekyl. Forskarna beskriver den nyupptäckta molekylen som en liten livvakt som tar hand om äggen i äggstockarna. Upptäckten ska förhoppningsvis leda till att kvinnor som inte kan få barn i framtiden skulle kunna få barn via provrörsbefruktning.

Enligt forskarna&nbspska framöver kunna ta en bit äggstock från en sjuk kvinna, som inte kan få barn, och börja bombardera hennes omogna ägg med ett framtida läkemedel som aktiverar den molekyl som ansvarar för att hålla äggen i äggstockarna vid liv och få dem att mogna. Det säger Kui Liu, docent i medicinsk kemi och biofysik som ligger bakom studien. När äggen har mognat kan de befruktas och placeras in i kvinnan igen, precis som vid vanlig provrörsbefruktning. Men enligt Kui Liu lär denna metod dröja ett bra tag innan den kan aktualiseras, åtminstone något årtionde spå Liu.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu