Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny medicin ger lättare förlossning

Annons

Karolinska Institutet har fått positiva resultat vid test av ett nytt medel, som ska hjälpa kvinnor som annars kan få väldigt långdragna och smärtsamma förlossningar. Det rör sig om totalt 263 kvinnor på 18 kliniker i Sverige som har testats med den nya läkemedelskandidaten tafoxiparin som framställts från ett läkemedel mot blodproppar.

Resultaten var övertygande. Antalet kvinnor med långdragen förlossning, det vill säga över tolv timmar, minskade markant på testgruppen. Dessutom var även behovet av att använda sugklocka färre än genomsnittet.

Annons
Annons

Än så länge har man inte kunnat se några biverkningar men medlet ska testas ytterligare för att se hur lång behandlingen bör vara samt för att avgöra vilken dos som är optimal. Om 3-5 år kan behandlingen vara aktuell på sjukhus över stora delar av världen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.