Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Misshandlade män i nära relationer granskas

Annons

För första gången någonsin uppmärksammar nu Brottsförebyggande rådet, Brå, män som misshandlas av de kvinnor de har ett förhållande med. Klara Hradilova Selin, forskare på Brå, har skrivit rapporten ”Våld mot kvinnor och män i nära relationer” som är en av de första sammanställningarna över våld i nära relationer där både män och kvinnor är offer. Och det som bland annat framkommer i rapporten är att misshandlade män kan ha särskilt svårt att få hjälp.
– Män som grupp är inte lika utsatta som kvinnor. Men enskilda män kan vara mycket utsatta, säger Klara Hradilova Selin.

Hon påpekar att fler kvinnor än män utsätts för grovt våld, men den traditionella mansbilden gör det svårt för de män som misshandlas i nära relationer att erkänna problemet och få hjälp. Av närmare 40 000 tillfrågade personer var det drygt 300 som uppgav att de blivit utsatta för våld i en nära relation, och av dessa var en femtedel män. Men Klara Hradilova Selin tror att mörkertalen är stora, bland såväl kvinnor som män. Hon misstänker dock att mörkertalet är något större bland män där det är förenat med mycket skam för offren.

Annons
Annons

Andra nordiska undersökningar och en mindre svensk pilotstudie tyder på att män drabbas lika ofta som kvinnor av våld i nära relationer. Den stora skillnaden är dock att våldet mot kvinnorna ofta är grövre och mer upprepande.
– Missbruk och psykiska sjukdomar är ingenting män har monopol på. Dessutom berättar många misshandlade kvinnor att det inte är det fysiska våldet som är värst, utan utsattheten och maktlösheten. Det tror jag att männen kan uppleva lika starkt, säger Klara Hradilova Selin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.