Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Manliga servitörer löper störst risk att få cancer

Annons

Beroende på vilket jobb man har löper man olika hög risk att drabbas av cancer. Och enligt en stor nordisk studie som studerat 15 miljoner människor och 2,8 miljoner fall av cancer har forskare kommit fram till att manliga servitörer lever farligast när det gäller risken att få cancer.
– Yrken där det varit accepterat att röka eller dricka alkohol medför en ökad risk. Det är lättare för en servitör att röka än för en präst eller lärare. Om du arbetar i en bar är det lättare att dricka alkohol än om du arbetar i en kyrka eller ett klassrum, kommenterar professor Eero Pukkkala som lett det nordiska forskarlaget i undersökningen.

Enligt forskarna spelar även arbetsmiljön en stor roll. En förklaring till att risken för lungcancer är störst bland servitörerna är för att de under lång tid fått vistats i rökig miljö, då det var först under 2000-talet som restaurangerna blev rökfria.&nbsp Men samtidigt finns det cancerformer som inte går att koppla till arbetsmiljön. Tittar man till exempel på de 340 000 fall av prostatacancer som undersökts ser man att de fördelar sig jämt över arbetsmarknaden och tycks inte ha något samband med vilken arbetsmiljö man har.

Yrken där risken att få cancer är minst är bland trädgårdsarbetare, fiskare, skogsarbetare och bönder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons