Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många sköldkörtelsjuka blir inte hjälpta av standardbehandling

Trots behandling mår många kvinnor med underfunktion i sköldkörteln dåligt, det visar en ny Sifo-undersökning. ”Rapporten bekräftar vår bild att många med underfunktion i sköldkörteln inte blir av med sina symptom, med den standardbehandlingen som erbjuds idag” säger ordförande för Sköldkörtelförbundet.


Publicerad den: 2018-07-02

Många sköldkörtelsjuka blir inte hjälpta av standardbehandling
Annons

Underfunktion i sköldkörteln (Hypotyreos):

  • Hypotyreos innebär att man har brist på de två sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodthyronin (T3). Dessa styr kroppens energi och ämnesomsättning
  • Typiska symtom på hypotyreos är: trötthet, frusenhet, viktökning,förstoppning, torr hud, hes och djup röst, tunnare hår, mensrubbningar, infertilitet, nedstämdhet, minnessvårigheter.
  • Hypotyreos kan förkomma i alla åldrar men är vanligast hos kvinnor i 40-70 års ålder.
  • 98 procent av alla med hypotyreos med standardbehandlingen syntetiskt T4 (Levaxin, Euthyrox).

I Sverige lever idag 458 000 personer med underfunktion i sköldkörteln. På 10 år har antalet sjuka ökat med hela 42 procent. De flesta är kvinnor (åtta av tio).

Standardbehandlingen vid underfunktion i sköldkörteln består av medicinering med syntetisk T4 (Levaxin, Euthyrox). Men enligt den nya rapporten uppger var femte (92 000 personer) med sköldkörtelsjuka att de mår dåligt trots denna behandling.
En av fyra uppger dessutom att de symtomen inte minskar, trots behandlingen. Bara var tredje upplever att symtomen försvinner helt. Många äter dessutom antidepressiva:

Istället för att få prova individanpassad behandling har var fjärde (28 procent) fått antidepressiva läkemedel utskrivet.”, skriver Sköldkörtelförbundet i sitt pressmeddelande.

Annons
Annons

- Rapporten bekräftar vår bild att många med underfunktion i sköldkörteln inte blir av med sina symptom, med den standardbehandlingen som erbjuds idag. Många känner sig ”vårdlösa” när de inte kan få hjälp av vården. För att fler ska kunna må bra krävs ökad kunskap om sjukdomen, individanpassade vårdriktlinjer med fler behandlingsalternativ och att det upprättas specialistkliniker. Dessutom behöver det göras en kraftig satsning på forskning, säger Anders Palm, ordförande för Sköldkörtelförbundet, i ett pressmeddelande från förbundet.

Många kan inte arbeta på grund av sjukdomen

På grund av sjukdomen hindras idag 46 000 personer (10 procent)  helt eller delvis från att arbeta på grund av sin dåliga hälsa. Många är även sjukskrivna innan de fått diagnosen.

- Patienter som inte får sin hypotyreos rätt behandlad fortsätter må väldigt dåligt med symtom som utmattning, värk och nedstämdhet. Det gör att många inte kan arbeta på grund av sin sjukdom, när behandlingen inte ger resultat. Förutom det mänskliga lidandet medför det enorma samhällskostnader som med rätt vård skulle kunna minskas, kommenterar Anders Palm, i pressmeddelandet.

Almedalen: Den dolda folksjukdomen som för kvinnor bort från arbetsmarknaden

Vad kan vården göra för att minska lidandet och de växande sjuktalen bland sköldkörtelsjuka?

Annons
Annons

Kom och delta i diskussionerna i Almedalen mellan klockan 10.15–11.00 torsdag (5 juli).

Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8

Medverkande: Anders Palm ordförande Sköldkörtelförbundet, Marie Morell (M), vice ordförande i sjukvårdsdelegationen SKL, Catharina Bråkenhielm (S), ledamot socialutskottet, Kerstin Brismar, professor, Karolinska Institutet, med flera.

Arrangeras av: Netdoktor, Dagens Medicin Agenda, Sköldkörtelförbundet

Här hittar alla våra seminarier: Netdoktor i Almedalen 2018 - Patienten i fokus

Kort om undersökningen:

  • Genomförd av Kantar Sifos webbpanel under maj 2018.
  • Totalt intervjuades 2160 personer i åldern 16-79 år varav 500 uppgav att de hade hypotyreos samt en kontrollgrupp bestående av 836 personer med annan kronisk sjukdom och 824 ”friska” utan någon kronisk sjukdom.

    Källor

  • Sköldkörtelförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/skoeldkoertelfoerbundet/pressreleases/stora-brister-inom-skoeldkoertelvaarden-92-000-drabbade-2565655

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-04-2 23:05 (5 år sen)

    Hej!Jag undrar vad det kostar att få medicin för sköldkörteln om man far till Norge,och hur man
    kommer i kontakt med dem. MVH Inger Håkansson

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-20 18:47 (6 år sen)

    I 50 år har jag haft besväret av trötthet homorsveningar övervikt .får diagnosen när jag va 11 år .inget har hjälpt .har provat castrik bay bass .den hjälpte några år sen blev det stop .läkarna vägrar att operera 2gången .har provat dietist banta trena .sen kom atros i knäna o höfter .so ja kan inte det heller .simmar men har svårt att komma upp från bassängen .mvh lo ps vad kan jag gjöra vill inte vara en rullande köttbulle .

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-9 10:35 (6 år sen)

    @Gunilla Ljunggren
    På St Görans sjukhus finns läkare med specialistkunskaper om hypotyreos.
    Tyvärr är det lång väntetid på att få tider men det är väl värt att försöka.

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-4 21:57 (6 år sen)

    Var finns läkare (i Stockholm) med kunskap om hypotyreos???????????

    Jag äter Levaxin sedan flera år. Värdena ligger inom gränserna. Men: .Har ej samma ork som förr. När jag för många år sedan berättade för min läkare att jag tappade mycket hår, kände han på mitt hår och sa att han tyckte det kändes som det var OK (!?) Har sedan några år börjat gå upp i vikt, främst på magen. Huden allt torrare (och rynkigare).

    ((Har också sedan några år fått besvär i fingerlederna som "svullnar" och "bränner" o gör ont. Vet ej om det har med hypotyreosen att göra.))

    Hälsningar

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-3 02:00 (6 år sen)

    Delvis stömmer det , tyvärr hjälper inte alls medicin på alla personer. För den enskilda människan inte lätt får sin talan hörd.hos läkaren .ibland är det som tala med en vägg.

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-2 18:34 (6 år sen)

    vilka prover ska tas mer än t3 t4 TSH och hur ska det tolkas finns en form av division man ska göra med svaren

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-2 16:29 (6 år sen)

    Jag vill fråga om man kan få "äkta" sköldkörtelhormon utskrivet, om man betalar själv. I Norge är det möjligt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.