Nyhet | Kvinnlig hälsa

Många nyblivna mammor ville donera bröstmjölk

På Sunderby sjukhus blev man tidigare i veckan tvungen att skicka ut ett nödrop i sociala medier med anledning av att bröstmjölken höll på att ta slut på intensivvårdsavdelningen. Det fick flera nyblivna mammor att höra av sig.
Många nyblivna mammor ville donera bröstmjölk
Annons

På Sunderby sjukhus intensivvårdsavdelning i Norrbotten tog bröstmjölken för nyfödda bebisar slut och då reagerade personalen snabbt. I sociala medier och med hjälp av en efterlysning i måndagens exemplar av tidningen NSD lät man efterlysa bröstmjölksdonatorer och det dröjde inte länge förrän svaren från nyblivna mammor började strömma in. Det rapporterar Norrländska Socialdemokraten, NSD och Dagens Medicin.

På neonantalavdelningen har telefonen gått varm i veckan.

– I dag kommer tre och ska hämta pumpar som vi lånar ut. Senare i veckan kommer det fler. Vi är jätteglada, säger Therese Ylivainio, barnsköterska på avdelning 56 på Sunderby sjukhus, till NSD.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Ekonomisk ersättning för bröstmjölksdonation

Det är barn, vars mödrar, inte fått igång amningen ordentligt som får dricka av den näringsrika bröstmjölken.

Mammor som vill donera bröstmjölk ska ha barn som är högst tre månader gamla, inte röka eller snusa eller ha tatuerat eller piercat sig det senaste året. Om de använder läkemedel måste en läkare godkänna dem som bröstmjölksdonatorer.

För varje liter mjölk får donatorerna 250 kronor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu