Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lesbiska föräldrar nöjdare

En ny avhandling från Uppsala universitet visar att lesbiska par som bildar familj genom assisterad befruktning med donerade spermier är nöjdare med sin relation och uppvisar mindre föräldrastress än heterosexuella par som genomgått IVF-behandling.
Annons

I avhandlingen studeras och jämförs kvaliteten i parrelationen, psykisk hälsa och föräldrastress hos lesbiska och heterosexuella par som genomgår assisterad befruktning.

Studien visar att de lesbiska paren är nöjda med sina relationer. De har en god psykisk hälsa och rapporterar låg föräldrastress. Kvaliteten på deras relationer är också högre jämfört med de heterosexuella IVF-paren.

– Dessa fynd är särskilt viktiga då assisterad befruktning till samkönade par i många länder inte är tillåten eller tillgänglig för lesbiska par, säger Catrin Borneskog, barnmorska och doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala Universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Tillfredställelsen med parrelationen minskar dock hos båda grupperna när man jämför den första mätningen med mätningen efter avslutad behandling. När föräldrastress hos lesbiska jämförs med heterosexuella som genomgått IVF-behandling och en grupp med spontant gravida föräldrar, visar de lesbiska paren de lägsta nivåerna av föräldrastress jämfört med de andra grupperna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-12-19 16:30 (10 år sen)

    Kan undra om assisterad betyder med donator för båda paren eller bara för de lesbiska? om Inte så kan det finnas skillnader enligt min subjektiva bedömning av att vara en av de par som fått assisterad samt med donator.

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-14 00:09 (10 år sen)

    Vad menas med "tillfredställer minskas"? Alltså sexuell tillfredställer ? Undrar om människa är gjord av att vara monogam oavsett sexuelllägning ? Kan en människa vara nöjd med en sexpartners? Är det normalt att vara trogen? Eller är det normalt att vara otrogen respektive ha många samtidigt ? Vart går gränsen eller vem bestämmer gränser ?
    Tack för svar om någon vill svara

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-11 13:09 (10 år sen)

    You liva in en dröm världen


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.