Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Låg vikt i unga år ökade risken för diabetes typ 2

Annons

En viktig riskfaktor för utveckling av diabetes typ 2 är övervikt. Men upp till 25-årsåldern är även låg vikt en stor riskfaktor, det visar en ny studie på franska kvinnor. Det är en grupp forskare vid bland andra Institut Gustave-Roussy i Paris som har följt över 90 000 kvinnor födda under åren 1925 till 1950. Syftet med studien var att undersöka hur vikt vid olika åldrar kan kopplas till risken att utveckla diabetes typ 2.

Och det forskarna har kommit fram till är att låg vikt vid födseln, vid 8 år, vid första mensen samt i 20 till 25-årsåldern var kopplat till ökad risk för att ha drabbats av diabetes under uppföljningstiden. Detta mönster bryts dock i högre åldrar. Vid 35 till 40 år kopplades i stället hög vikt till ökad risk för diabetes. Dessutom konstaterar forskarna att risken för diabetes var särskilt stor hos kvinnor som var smala som barn och sedan blivit tjockare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.