Nyhet | Kvinnlig hälsa

Kvinnor skadas mer än män av rökning

Annons

Enligt en norsk studie kan kvinnor drabbas värre av rökning än män. I studien ingick knappt tusen rökare som led av sjukdomen KOL, där flödet av luftvägarna är försämrat. Och det forskarna kom fram till&nbspvar att kvinnors luftvägar skadades mer av rökning än männens. Kvinnorna som medverkade i studien hade rökt mindre och var i genomsnitt yngre än männen men hade ändå lika allvarlig KOL som de drabbade männen.

Än så länge är det oklart varför kvinnor tycks tåla rök sämre än män. Men en tänkbar förklaring är att kvinnor helt enkelt har mindre luftvägar vilket gör att varje cigarett gör mer skada, det menar Inga-Cecilie Soerheim, som lett studien. Men även genetiska och hormonella skillnader kan vara bakomliggande faktorer.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu