Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Korta kvinnor fick fler barn

Annons

Kvinnor kommer i framtiden vara kortare och rundare, samt mer fertila. Det hävdar en grupp amerikanska forskare i en artikel som publiceras i det senaste numret av Proceedings of the National Academy of Science. Forskarna menar att det är en myt att vi människor inte skulle vara utsatta för de processer som styr utvecklingen av all annat liv på jorden.
Totalt har forskarna, som letts av evolutionsbiologen Stephen Stearns vid Yale University, granskat data från 2 238 kvinnor som ingått i den kända Framingham-studien i delstaten Massachusetts. Alla kvinnorna hade genomgått klimakteriet och var alltså klara med sina reproduktiva liv. Deras längd, vikt, blodtryck och kolesterolvärden noterades, liksom antalet barn.

Och det som framkom var att kvinnor som var kortare och tjockare hade fler barn än längre och slanka. Dessutom var kvinnor med lägre blodtryck mer fertila än kvinnor med högre blodtryck. Något överraskande har forskarna även sett att dessa drag i hög utsträckning ärvdes av deras döttrar som också tenderade att få fler barn än genomsnittet.

Annons
Annons

Slutsatsen som Stephen Stearns och hans kollegor drar är att detta kan få effekt på sikt. De menar att om trenden håller i sig kommer kvinnorna år 2050 att vara två centimeter kortare och ett kilo tyngre än genomsnittskvinnan i dag. Forskarna menar att utvecklingen beror på det naturliga urvalet, precis som allt annat liv på jorden. Men samtidigt spekulerar de även att det finns andra krafter, som genetiska och kulturella som verkar i motsatt riktning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.