Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

HPV-baserad screening kan innebära färre undersökningar

En ny studie från Karolinska Institutet pekar på att testning för humant papillomvirus (HPV) möjliggör längre intervall mellan gynekologiska cellprovtagningar.
Annons

Den aktuella studien är en långtidsuppföljning av en nationell randomiserad studie där fler än 12 000 kvinnor i åldrarna 32-38 år antingen lottades till dubbel testning med både HPV-test och cytologiskt prov, eller enbart cytologiskt prov.

Forskarna fann de att den ökade upptäckten av förstadier till cancer vid HPV-baserad testning återspeglar tidigare upptäckt, snarare än onödiga fynd av ofarliga förändringar. Forskarna undersökte även hur länge de olika metoderna gav ett fullgott skydd.

– Skyddet av HPV-baserad screening efter fem år var ungefär detsamma som för cytologiskt prov efter tre år. Resultatet pekar på att med HPV-baserad gynekologisk cellprovtagning vore det möjligt med provtagning vart femte år i stället för vart tredje, som vi har idag, säger Miriam Elfström vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, förstaförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons