Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högt blodtryck orsak att starta förlossningen

Annons

Det tycks vara bättre att sätta igång förlossningen hos gravida kvinnor som fått högt blodtryck eller tidiga tecken på havandeskapsförgiftning än det är&nbspatt avvakta – om graviditeten är i ett sent skede, visar en studie från Nederländerna. Enligt forskarna bakom studien har det saknats handfasta belägg för hur kvinnor i slutet av graviditeten ska behandlas om de får måttligt förhöjt blodtryck eller mild preeklampsi, ett förstadium till havandeskapsförgiftning, eklampsi.

I studien ingick totalt 756 kvinnor som var i graviditetsvecka 36 till 41 och som hade graviditetsrelaterade hypertoni eller mild preeklampsi. Kvinnorna lottades till att antingen få sin förlossning igångsatt eller till att övervakas till förlossningen började på naturlig väg. Och studieresultaten visar att de kvinnor som fått sitt värkarbete igångsatt löpte mindre risk att drabbas av någon form av komplikationer, som till exempel svåra blödningar eller att preeklampsin förvärrades. Bland de kvinnor som fått igångsatt sitt värkarbete var det 31 procent som drabbades av någon form av komplikation, medan motsvarade siffror bland de kvinnor som övervakades var 44 procent, vilket var en signifikant skillnad. Forskarna anser att studien ger underlag för rekommendationen att kvinnor som har mild graviditetshypertoni eller tidigare tecken på preeklampsi bör få sin förlossning igångsatt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.