Nyhet | Kvinnlig hälsa

Hårt tryck på ny avdelning för sjuka kvinnor

Annons

Ifjol öppnades ett särskilt centrum för kvinnor med sjukdomen endometrios i Uppsala. Trots att ungefär var tionde kvinna i fertil ålder har den här sjukdomen så är mottagningen den enda i landet. Endometrios innebär i många fall att man får väldigt ont i magen, det kan göra ont att ha sex och om det går tillräckligt långt kan man inte längre bli med barn. Lösningen är värktabletter, hormontabletter och ibland operation. Endometricentrum i Uppsala finns till för att hjälpa kvinnor med dessa problem, och det är fler än väntat som har sökt sig dit.
– Det har varit enormt många som har hört av sig och nu är det fler än vi hinner med, säger Matts Olovsson som var den som tog initiativ till att öppna en särskild mottagning.

Han tror att det skulle behövas fyra fem liknande ställen för att kunna hjälpa samtliga. Matts Olovsson menar att sjukdomen borde få mer uppmärksamhet, men får det inte bara för att det är en kvinnosjukdom. I Danmark finns till exempel tre stycken liknande ställen som i Uppsala sedan tio år tillbaka, fastän det bara bor lite drygt hälften så många där som i Sverige.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Men nu finns&nbspdet planer på att starta särskilda centrum för endometrios i både Skåne och Stockholm. Marianne van Rooijen är verksamhetschef på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset.
– Det har varit en diskussion i flera år om att starta ett center. Men beroende på att vi inte haft kompetensen eller pengarna så har det inte hänt så mycket. Men nu hoppas jag att vi kan göra en kraftsamling, säger hon till P3 Nyheter.

Hon menar att det är viktigt med en mottagning för att öka kunskapen om sjukdomen.
– Det finns kvinnor som har svårt mensvärk som kanske är hemma några dagar i månaden som bara får läkemedel mot smärta och inget annat. Det är säkert många som går runt och har sjukdomen utan att ens veta om det, säger Marianne van Rooijen, verksamhetschef på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu