Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hälsosam livsstil skyddar hjärtat

Annons

En hälsosam livsstil lönar sig verkligen och skyddar mot sjukdomar. Det visar två av världens största undersökningar som&nbsppresenterar de bästa bevisen hittills på att det verkligen är så. Anledningen till att dessa två studier utmärker sig är för att de omfattar så många och därför att de pågått under lång tid. Det handlar om epidemiologi, det vill säga studier där ett stort antal personer intervjuas om sina levnadsvanor och undersöks noga för att därefter följas i flera år vad gäller sjukdomar och dödsfall. Den ena studien omfattar 83 000 amerikanska sjuksköterskor som intervjuades i början av 90-talet. I den andra ingår 20 000 manliga amerikanska läkare som följts sedan 1980-talet.

Resultaten från båda dessa undersökningar visar att det i princip är sex livsstilsfaktorer som är de mest hälsofrämjande. Dels redovisar rapporterna risken för i kvinnors fall att få högt blodtryck, dels i läkarnas fall att drabbas av hjärtsvikt.

Annons
Annons

Studierna har identifierat viktiga livsstilsfaktorer som är mest hälsosamma. Det rör sig om att hålla en normalvikt under 25 i BMI, att inte röka, att träna regelbundet, moderat alkoholintag (inte för mycket och inte för litet) och goda matvanor som konsumtion av frukostflingor, frukt och grönt och lågsaltprodukter plus för kvinnors del också extra tillförsel av folsyra (ett B-vitamin).

Den mest avgörande faktorn för kvinnor är vikten. Feta kvinnor hade nästan fem gånger högre risk att få högt blodtryck än smalare kvinnor med BMI under 23. Även för männen framkom en påtaglig minskad risk för hjärtsvikt och diabetes. För de män som inte hade en enda hälsosam livsstilsfaktor var risken att få hjärtsvikt under livstiden 21 procent mot 10 procent bland dem som levde aningens sundare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons