Nyhet | Kvinnlig hälsa

Hälsorisken är låg vid användning mensskydd

Är du orolig för att dina mensskydd ska innehålla farliga kemikalier? Det behöver du inte vara, menar Kemikalieinspektionen som testat flera olika produkter.


Publicerad den: 2018-06-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Hälsorisken är låg vid användning mensskydd
Annons

– Vi bedömer att hälsorisken är låg vid användning av de mensskydd och andra intimhygienprodukter som vi har undersökt. Alla som använder dessa produkter kan fortsätta att göra det utan att vara oroliga för negativa hälsoeffekter från kemikalier, säger Amanda Rosen, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Testade produkter från butiker och nätet

Myndigheten har i sin kartläggning köpt olika mensskydd i svenska butiker och på nätet och kartlagt innehållet av kemiska ämnen i 35 olika produkter. Förutom bindor, tamponger och menskoppar har de även tittat på produkter som används "utanför" menstruationsperioden, som trosskydd och inkontinensskydd.

I produkterna letade man sedan efter 62 farliga eller misstänkt farliga kemiska ämnen. Av dessa hittades 21 ämnen vid analyserna, dock var det nästan uteslutande låga halter, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Tre ämnen gick inte att riskbedöma

I några menskoppar hittades tre ämnen som Kemikalieinspektionen inte har kunnat riskbedöma, då det saknas tillräckligt med information om ämnena. Men man ska inte vara orolig där heller menar Amanda Rosen, inspektör på Kemikalieinspektionen.

– Vi har inga uppgifter som tyder på att dessa tre ämnen utgör någon hälsorisk. De uppmätta halterna av ämnena är också låga, säger hon i pressmeddelandet.

Men Kemikalieinspektionen kommer uppmärksamma företagen på resultaten i rapporten när det gäller dessa tre ämnen.

Annons
Annons

    Källor

  • Kemikalieinspektionen - https://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2018/ny-rapport-ingen-anledning-till-oro-for-kemikalier-i-mensskydd/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu