Nyhet | Kvinnlig hälsa

Gravida får svårt att föda där de vill

Annons

Gravida kvinnor i Stockholm har svårt att föda där de vill. Det fria vårdvalet har skapat problem då många kvinnor helt enkelt inte får plats där de vill. Fortfarande har mer än 2 000 gravida som ska föda i sommar inte valt klinik. Dessutom förvärras läget ytterligare då en babyboom förväntas äga rum mitt i den värsta semester-perioden. Ett populärt sjukhus&nbspär Danderyds sjukhus. Sedan i januari har 134 fler gravida kvinnor förlösts på sjukhuset i Danderyd jämfört med samma period ifjol.
– Det är en ökning med 8 procent, och det är vårdvalet som ligger bakom ökningen. Det här innebär att vi måste försöka effektivisera vården, säger förlossningens verksamhetschef Måns Edlund.

Med ökad efterfrågan blir effektiviseringen att mammorna flyttas tidigare från förlossningen till BB och att de skrivs ut snabbare. Det var den 1 mars som det fria vårdvalet inom förlossningsvården började praktiseras, och syftet med förändringar var att ge familjen rätten att själva välja sjukhus för förlossningen. Men i praktiken är det nu fler som får nej och skickas till andra sjukhus. I Stockholms län har hänvisningarna mellan mars och maj ökat med cirka 13 procent jämfört med samma period förra året.
– Många blir besvikna, det blir som ett trauma som ger upphov till missnöje. Många är inte tillräckligt medvetna om att de kan bli hänvisade. Men vi kan inte ta in fler än 600, vi får inte äventyra den medicinska säkerheten, säger Måns Edlund vid Danderyds sjukhus.

Annons
Annons

Senast vecka 25 in i graviditeten ska kvinnan uppge till mödravårdscentralen var hon skulle vilja föda. Men i dagsläget är det drygt 2 000 kvinnor som har en planerad förlossning i juli och augusti som ännu inte gjort sina val, och det ökar risken för att många inte får komma dit de vill.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons