Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Foster som utsätts för buller kan bli hörselskadade

Barn som exponeras för buller under sin tid i livmodern riskerar att bli hörselskadade. Det visar en ny studie från Karolinska institutet. Nu avråder forskarna gravida kvinnor att vistas i allt för bullriga miljöer.
Annons

Ett foster är inte skyddat från yttre ljud och buller, något som man tidigare trott. Den nya studien som omfattar 1,4 miljoner svenska barn visar att barn till kvinnor som arbetat heltid i yrken med hög bullernivå under graviditeten, löper 80 procent högre risk att drabbas av hörselskada senare i livet, det skriver Dagens Medicin. En procent av barnen fick så allvarliga hörselskador att det krävdes utredning av specialistläkare.

I studien, som publicerats i Environmental health perspectives, har man jämfört gravida kvinnor i bullriga arbetsmiljöer med kvinnor som inte vistats på arbetsplatser där det förekommer buller. Uppgifterna i studien har hämtats från nationella register.

Arbetsgivare bör ta till sig studieresultatet

Nu uppmanar forskarna gravida kvinnor att inte exponera sig för buller på sin arbetsplats.

Annons
Annons

– Arbetsmiljöverkets rekommendation är att gravida inte ska exponeras över 80 dBA, men denna rekommendation följs tyvärr inte alltid i dag. Vår studie visar att det är angeläget att denna rekommendation verkligen följs av arbetsgivarna. Även om kvinnorna använder hörselskydd vid höga bullernivåer så skyddar det inte barnets hörsel, säger Jenny Selander, forskare vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Forskarna är noga med att poängtera att det finns brister i studien då man inte kunnat kontrollera ljudnivån under studiens gång. Man önskar också att fler studier görs där man kan mäta ljudnivåer, frekvenser och exponeringstid mer exakt.

Med hög bullernivå avses över 85 dBA, och medelhög mellan 75-84 dBA.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-12-11 23:27 (8 år sen)

    Intressant. Jag fattar inte hur det kan vara tillåtet med så höga ljudnivåer vid olika musikevenemang, trots att de orsakar grava hörselskador redan bland våra ungdomar! Varför så högt ljud så att man måste skydda sig med öronproppar? Det är inte njutbart när det gör ont i öronen. Speciellt äldre personer med hörselskador mår dåligt av för högt ljud. Dessutom vill vi ju försöka bevara det lilla vi har kvar av vår hörsel. Ska vi inte kunna gå på konserter, utan tvingas sitta hemma och lyssna på radio eller TV:n i stället, där vi själva kan reglera ljudnivån? Hur stor sjukvårdskostnad orsakar musikmissbruket? Både vid konserter och vid musiklyssnandet via öronsnäckor från smartphones och andra musikapparater?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.