Nyhet | Kvinnlig hälsa

Flamskyddsmedel påverkar fertilitet

Annons

Enligt ett flertal studier påverkar bromerade flamskyddsmedel&nbspfertiliteten hos djur.&nbspOch nu visar en ny amerikansk studie att detta även gäller människan. Ju högre flamskyddsmedel kvinnor hade i blodet, desto längre tid tog det för dem att bli gravida.

Det bromerade flamskyddsmedlet finns i flera olika former, men gemensamt för dem är att de är fettlösliga och därför ansamlas och lagras de i kroppen när vi fått dem i oss. Tidigare studier har visat att de påverkar fertiliteten bland djur och därför håller flamskyddsmedel på att fasas ut. Nu visar dessutom en ny studie människans fertilitet påverkas.
– Att man för första gången i människa har visat att flamskyddsmedel påverkar chansen att bli gravid, det är det nya, säger Monica Lins, docent i miljömedicin och toxikolog vid Uppsala universitet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Forskarna har undersökt halten av flamskyddsmedel i kvinnor som försökte att bli gravida, och de upptäckte att ju högre halter kvinnorna hade i blodet, desto längre tid tog det för dem att bli gravida. En invändning mot studien är att den är relativt liten, och omfattar endast några hundra kvinnor. Monica Lind påpekar dock att den bekräftar välkända resultat från flera tidigare djurstudier.
– Kom inte och säg att vi måste upprepa det här i en annan epidemiologisk studie, utan säg i stället att det är synd att vi har väntat så länge. Varför litade vi inte på djurförsöken som gjordes för 20 år sedan?, säger Monica Lind till Vetenskapsradion.

Nu håller alltså de bromerade flamskyddsmedlen på att byta ut mot andra kemikalier. Men forskarna bakom studien varnar för att&nbspman ännu inte vet vilka effekter de nya ämnena har.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu