Nyhet | Kvinnlig hälsa

Fetma kan skada minnet

Annons

Enligt en amerikansk studie har&nbspäldre överviktiga&nbspkvinnor mycket sämre minne än jämnåriga kvinnor som är normalviktiga. Studieresultaten, som publiceras i tidskriften Journal of American Geriatric Society, visar att effekten är särskilt tydlig hos kvinnor vars övervikt främst samlas kring höfterna, det vill säga så kallad "päronformade" kvinnor.

Totalt har 8 745 kvinnor i åldrarna 65-79 år undersökts och detta är första gången någonsin som forskarna kunnat koppla fetma till sämre minne och nedsatta hjärnfunktioner, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Forskarna har ännu inte kommit fram till varför sambandet är starkare för päronformade kvinnor än för ”äppelformade”, det vill säga sådana som har sin övervikt främst kring midjan, men de tror att det kan handla om vilken typ av fett som ansamlas på respektive ställe.
– Fetma är skadligt, men effekterna ökar beroende på var fettet finns, säger professor Diana Kerwin som är en av forskarna bakom studien.

Förklaringen till sambandet är att den mekanism som gör att fetman påverkar hjärnan troligen har med cytokiner att göra. De är en sorts hormoner som frisätts av fett, ofta som svar på en injektion. Sedan tidigare känner forskare till att olika typer av fett frisätter olika typer av cytokiner med varierande effekter på till exempel blodtryck och insulinkänslighet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu