Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kvinnlig hälsa

Farliga kemikalier kan finnas i tamponger och bindor

Ämnen som finns i vardagsprodukter kan vara farliga, hormonstörande och kan påverka möjligheten att få barn. Därför ska nu Kemikalieinspektionen göra en kartläggning.


Publicerad den: 2017-09-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Det är inte de enskilda kemikalierna i enskilda produkter som i sig utgör skadlighet, utan det är den sammantagna exponeringen från alla skadliga ämnen som vi är oroliga för och som på sikt kan orsaka cancer och infertilitet, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen till Sveriges Radio.

Intimhygienprodukter extra prioriterade

Innehållet i gummi, silikon och papper ska undersökas. Två skadliga ämnen som redan är kända är ftalater och bly, men det kan finnas fler.

Ett område som myndigheten ska titta på lite extra på är intimhygienprodukter, alltså bindor, tamponger och menskoppar, rapporterar radion.

– Genom att intimhygienprodukterna är så nära kroppen i kontakt med slemhinnor så är det absolut viktigt att veta vad de innehåller, säger Erik Gravenfors.

Annons
Annons

Regeringen har avsatt 20 miljoner kronor till denna kartläggning och den kommer att pågå i fyra år.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6779103

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons