Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ett flertal kvinnor blir utan cellprov

I det aktuella länet är mödrahälsovården så ansträngd att de cellprovsundersökningar kvinnorna skulle ha gjort måste prioriteras bort, något som i värsta fall kan leda till att cellförändringar inte upptäcks i tid.
Annons

1 000 kvinnor i Blekinge kommer inte att genomgå den cellprovsundersökning, som görs för att upptäcka livmoderhalscancer, som från början var planerad. Detta med anledning av att mödrahälsovården i länet är så ansträngd, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge och Dagens Medicin.

Kan få allvarliga konsekvenser

Bodil Ehn, mödrahälsovårdsläkare i Blekinge län, larmade tillsammans med chefen om det allvarliga läget redan i oktober. Detta efter att antalet inskrivna kvinnor ökat med tio procent på grund av den ökande flyktingströmmen.

- I värsta fall kan det leda till att cellförändringar inte upptäcks i tid, säger Bodil Ehn till kanalen.

Annons
Annons

På kvinnokliniken har man bett om mer pengar till barnmorskor och undersköterskor, en önskan som inte gått i uppfyllelse.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons