Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ett elände att bli äldre?


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-16

Annons

Åldrande likställs med nedåtgång och elände och det som uppfattas vara gammalt är per definition dåligt. Det visar en ny avhandling vid Hälsohögskolan i Jönköping.

– Människor förväntas att inte vilja bli gamla, säger Monika Wiliñska som skrivit avhandlingen. Vi tenderar att tänka och agera emot åldrandet. Generellt sätt kan man säga att människor har negativa bilder av vad åldrande innebär. Detta skapar arenor för icke-åldrande och vad som krävs för att inte bli gammal.

Annons
Annons

Monika Wiliñska menar dagens samhälle har fokus på bilder av ungdomlighet och därför blir åldrandet en särskilt utsatt kategori.

– Åldrandet passar inte in i de ramar som skapas inom dagens livsmönster och via bilden av den perfekta människan, säger Monika Wiliñska.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.