Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Enkla insatser kan rädda tusentals människoliv

Introduktion av bland annat billiga cancertest kan rädda hundratusentals kvinnors liv i låg- och medelinkomstländer, skriver en forskargrupp på Lancet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-04

Annons

Det finns en allmän missuppfattning att förebyggande åtgärder och behandling av bröstcancer och livmoderhalscancer är för svårt eller dyrt att behandla och motverka i fattiga länder, enligt forskargruppen.

– Men inget kunde vara längre från sanningen. Nyligen gjorda uppskattningar visar att cancertestpaket kan introduceras i låg- och medelinkomstländer för så lite som 1,72 dollar per person (drygt 15 kronor), säger Ophira Ginsburg vid University of Toronto.

Men flera lågprisalternativ har möjlighet att rädda liv, anser en forskargrupp i den vetenskapliga tidskriften Lancet. De skriver att bröst- och livmoderhalscancer dödar tre gånger så många kvinnor varje år jämfört med komplikationer från graviditeter och förlossningar.
Och antalet kvinnor med bröstcancer väntas fördubblas till 3,2 miljoner år 2030 och antalet med livmoderhalscancer ökar med minst 25 procent till över 700 000.

Annons
Annons

Förutom testerna rekommenderar forskarna HPV-vaccin för flickor. Det skulle kunna rädda 600 000 liv i världens fattiga länder på bara fyra år.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.