Den här kvinnosjukvården ska centraliseras i Sverige
Nyhet | Kvinnlig hälsa

Den här kvinnosjukvården ska centraliseras i Sverige

Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och tumörer vid graviditet, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.  


Publicerad den: 2019-09-04
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen tagit reda på vilken specialistvård som bör centraliseras till endast fem sjukhus i Sverige. Nu har beslutet kommit om vilka diagnoser och åtgärder som ska ingå det som kallas nationell högspecialiserad vård.

Det handlar om en viss vård vid endometrios och tumörer som kan uppstå i samband med graviditet, så kallade trofoblastsjukdom. Även den avancerade formen av kejsarsnitt, EXIT, som utförs för att säkerställa fri luftväg hos fostret.

– Vi har fått in över 100 remissvar varav merparten har varit positiva till förslagen om att koncentrera dessa tre vårdområden. Det är positivt att så många varit engagerade i de här frågorna och det har gjort att vi haft ett gediget underlag att utgå ifrån, säger Kristina Wikner, enhetschef för nationell högspecialiserad vård, i ett uttalande.

Läs även: ”Jag har haft svedan i underlivet i flera månader”

Annons
Annons

Ökar kompetens och förbättrar vård

Orsaken till att man centraliserar vården är att man konstaterat att övning ger färdighet. Om sjukvårdspersonalen får fler patienter att behandla underhåller de på så vis också sin kompetens, och vården blir på så vis bättre. Det handlar också om att viss vård kräver personal med multikompetens. 

Var och vid vilket sjukhus som den högspecialiserade vården kommer utföras är ännu inte klarlagt. Regionerna kommer i september få ansöka om tillstånd för att bedriva den här typen av vård. Men endast fem sjukhus kommer få det beviljat. 

– Besluten vi nu har tagit syftar till att skapa förutsättningar för en ökad vårdkvalitet och patientsäkerhet. De första tillståndsbesluten beräknas kunna tas av nämnden för nationell högspecialiserad vård i mars 2020, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett uttalande. 

Läs även: Orsaker till framfall

Annons
Annons

"Vinst för patienterna"

Viss kirurgi vid endometrios koncentreras till fem enheter, till skillnad från idag när dessa ingrepp utförs på 20-30 kliniker. Den ovanliga kirurgiska åtgärden EXIT samt monitorering och diagnostik vid trofoblastsjukdomar kommer koncentreras till en enhet.

– Vi tror att det här beslutet både kommer att innebära vinster för patienterna när det gäller exempelvis behandlingstid och tillgång till nya läkemedel, men också bidra till ökad kunskap och möjlighet till forskning om trofoblastsjukdomar generellt, säger Ulrika Joneborg, ordförande i sakkunniggruppen för trofoblastsjukdomar, i ett uttalande. 

    Källor

  • Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/forsta-besluten-tagna-pilotomraden-blir-nationell-hogspecialiserad-vard/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu