Nyhet | Kvinnlig hälsa

Cellgiftstillägg ökar inte chanser till förbättring

Annons

Kvinnor med bröstcancer som i ett tidigt skede behandlades med cellgiftet docetaxel i tillägg till konventionella cellgifter fick inte minskad risk för återfall. Det visar en ny studie som forskare vid ett flertal sjukhus i Storbritannien gjort. I undersökningen ingick totalt 4 186 patienter med tidig östrogenreceptor- och HER2-negativ bröstcancer. Efter att dessa patienter genomgått operation lottades de in i två grupper. Den ena grupper behandlades med konventionella andracyklinbaserade cellgifter i fyra behandlingscykler följt av cellgifter docetaxel i fyra cykler. Den andra gruppen patienter fick konventionella cellgifter i åtta behandlingscykler. Och det forskarna kom fram till var att efter 5,2 års uppföljning märktes ingen skillnad mellan de båda behandlingsgrupperna, vad gäller återfallen i bröstcancer, nyinsjuknat i bröstcancer eller dött oberoende av orsak. Med stöd av tidigare studier menar forskarna att de flesta patienter med tidig bröstcancer inte tjänar på behandling där man använder docetaxel eller ett annat taxancytostatikum.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu