Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cancertumörer mycket unika

Annons

En ny studie av bröstcancer visar att tumörer är mer komplexa än vad forskare tidigare har trott.&nbspDetta&nbspinnebär&nbspatt det krävs mer grundläggande undersökningar av tumören för att kunna behandla den på bästa sätt.
– För att förstå de genetiska förändringarna i en tumör så räcker det inte att bara titta på de tio eller tjugo mest intressanta generna utan man måste titta på alla generna för att kunna få en riktigt bra bild, säger Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

Totalt kan en cancertumör ha uppemot hundra olika genetiska förändringar. Sedan tidigare studier har forskare trott att det endast är ett mindre antal av de här förändringarna av generna som spelar en roll för cancern. Men så är alltså inte fallet. Forskarna bakom den senaste studien har grundligt undersökt hela det mänskliga genomet, dvs. den totala genuppsättningen, och kommit fram till att varje tumör har en egen mycket specifik genetisk profil som skiljer sig från andra tumörer. Det innebär att det är svårt att ge rätt behandling eftersom tumörens unika genetiska förändringar påverkar hur den reagerar på olika cellgift. Det krävs en mycket individuell behandling för bra resultat.

Annons
Annons

Billigare och enklare teknik för att undersöka tumörernas olika genetiska förändringar hoppas forskarna, liksom Henrik Grönberg, ska leda till att det blir lättare att ge rätt behandling till varje patient.
– Det man skulle kunna hoppas är att man ska kunna säga att den här tumören ser ut på det här sättet och har den här genetiska bakgrunden och därför ska vi sätta in det här cellgiftet. På det viset minskar risken för biverkningar och chansen att ge rätt behandling från början ökar, säger Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.