Bristen på geriatriker kommer bli större

Det råder brist på geriatriker i vården. Samtidigt som de äldre blir allt fler saknas läkare som är specialiserade på åldrandets sjukdomar och det saknas utbildningsplatser för blivande geriatriker.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-16
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I exempelvis Värmland och Blekinge finns inga ST-läkare inom geriatrik. Gotland och Norrbotten har en plats vardera.

Redan för tre år sedan slog Socialstyrelsen fast att antalet ST-tjänster i geriatrik måste fördubblas. En prognos från Sveriges Pensionärsförbund visar att det om tjugo år kommer att finnas hälften så många geriatriker i förhållande till personer över 65 år som i dag.

Bristande geriatrisk kompetens kommer att få allvarliga konsekvenser menar Anne Ekdahl, ordförande i Svensk geriatrisk förening.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-16 16:04 (8 år sen)

    Det är redan för få som vet något om alla gamlingar krämpor. Sjukdomar kan de se men att fixa alla krämpor vi får som gamlingar DET fixar de inte. Och så gäller det att se skillnad mellan de två tillstånden. Vi får fråga mr Googel.