Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brist på spermier när kvinnor ska få assisterad befruktning

Det råder akut brist på donerade spermier. Från den 1 april har ensamstående kvinnor som vill bli föräldrar möjlighet till assisterad befruktning men sjukvården verkar inte helt förberedd och läkare runt om i landet är oroade.
Annons

En enkät som Nyhetsbyrån TT gjort visar att landets fertilitetskliniker inte är beredda att ta emot alla de ensamstående kvinnor som vill ha hjälp med assisterad befruktning. Det skriver tidningen Dagens Medicin. Problemet handlar delvis om att fertilitetsklinikerna fortfarande väntar på direktiv från Sveriges Kommuner och Landsting men också på att klinikerna inte fått någon utökad budget för att ta emot de kvinnor som vill ha hjälp.

Gott om spermiedonatorer

Till Dagens Medicin säger överläkare i reproduktionsmedicin, Ann Thurin Kjellberg, att det råder oro bland hennes kollegor och att det behövs fler barnmorskor, läkare och laboratoriepersonal.

Problemet handlar med andra ord inte om att hitta spermiedonatorer som är villiga att ställa upp, det finns det gott om, utan om långa väntetider för kvinnorna samt brist på resurser och spermier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons