Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brist på barnmorskor i flera landsting

Det råder stor brist på barnmorskor i många landsting – över hälften av landstingen uppger att de behöver fler barnmorskor. Det visar Socialstyrelsens rapporter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-17

Annons

Bristen är som störst framförallt i de södra och sydöstra delarna av Sverige. Detta trots att det idag finns fler barnmorskor i Sverige än för fem år sedan.

Vad det beror på har Socialstyrelsen inte tittat på, men enligt Magnus Göransson som är utredare på Socialstyrelsen kan ett troligt samband vara de verksamma barnmorskornas ålder och de väntade pensionsavgångarna.

– Barmorskor är en av de grupper där medelåldern är ganska hög, många är över 55 år. Medelåldern och att så många närmar sig pensionsålder bäddar för en ökad risk av brist på barnmorskor även framöver, säger Magnus Göransson till Sveriges Radio.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons