Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bättre hjärtvård för kvinnor

Annons

Under lång tid har det talats om att kvinnor får sämre vård än män när de drabbas av en hjärtinfarkt, men nu kommer en studie som visar de första tecknen på att en ändring är på väg. Det är en grupp amerikanska forskare som under tolv år har analyserat data ur det stora nationella hjärtinfarktregistret i USA, med nästan en miljon patienter. Och det som bland annat framkom var att chansen att överleva en hjärtinfarkt efter att man tagits in på sjukhus har ökat för både kvinnor och män. Och överlevnadschansen har under de senaste åren ökat mer för kvinnor än för män. Men fortfarande&nbsphar kvinnor svårare att överleva en hjärtinfarkt än män, men avståndet till männen har minskat.

Karin Schenck Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet i Stockholm gläds åt resultaten och ser att genusskillnaderna även har uppmärksammats i svensk sjukvård.
– Vi har sett att det blivit bättre i Sverige också. Fördröjningstiden, från det att man får ont i bröstet till att man får behandling, var mycket längre förut hos kvinnor. Det tog en timme extra innan kvinnorna fick behandling, säger Karin Schenck Gustafsson.

Annons
Annons

Men alla nyheter är inte lika goda. I dagarna publiceras en annan stor amerikans studie som visar att allt fler kvinnor drabbas av hjärtinfarkt. Och ökningen är större bland kvinnor än bland män. Medan männen har blivit bättre på att minska sina riskfaktorer för att få en hjärtinfarkt, som att till exempel minska kolesterolvärdet, lägre blodtryck och röker mindre, är den enda riskfaktorn som förbättrats hos kvinnor ett lägre kolesterolvärde.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.